Pàgines

Articles en llengua catalana i romanesa


18 d’abril del 2019

L'Europa de la dones

Gio Cupag.- Nosaltres, totes les dones que avui estem aquí com també totes les dones que no poden ser-hi, algunes perquè se'ls hi estan trepitjant els drets i la llibertat; som les que no dubtem en treballar a peu de carrer, des dels barris, des dels pobles i des de totes les institucions que tenim a l'abast per construir una societat més justa, més plural i diversa a traves de la mirada de gènere.

Si això ho volem pel nostre país,també ho volem per la resta del món. Perquè la lluita contra les desigualtats no entén d'origen o color de la pell.

Europa ens vol fer creure que és un dels llocs més equitatius i segurs per a les dones però que en fem amb la bretxa salarial? Les dones seguim cobrant un 16% menys que els homes. La feminització de la pobresa és un fet cada vegada més extens i preocupant. El sostre de vidre segueix sent una realitat en el món dels negocis i no només. Nosaltres seguim sent infrarepresentades en els parlaments i els governs. I que en fem amb la violència contra les dones? En Europa, una de cada tres dones ha patit violència física o sexual a partir dels 15 anys.

Tot i que estem vivint en una època moderna, que gaudim de més drets i llibertats que mai, no ens enganyem. Hi han desigualtats enquistades en la societat envers les dones i que ens cal erradicar.

Des d'Esquerra Republicana portarem al Parlament Europeu propostes solides, que donin solucions efectives e immediates. Com la conciliació entre la vida laboral i vida familiar; formules de treball flexibles per tal que aquesta es compleixi; donarem instruments a dones i homes perquè sigui possible la seva corresponsabilitat i coparticipació en totes les esferes de la vida quotidiana.

Instem a tots els Estats Membres i a la Unió Europea com a institució, a que signin i apliquin el Conveni d'Istanbul i que s'apliquin totes les mesures necessàries perquè la violència i la discriminació que pateixen les dones de totes les edats, classes socials i orígens, deixi de tenir lloc.

Apostem per la promoció de la figura femenina en posicions directives i en càrrecs de responsabilitat. I no perquè som dones o hem de complir una quota; si no, perquè som capacitades i estem sobradament preparades.

Com diu la nostra estimada Diana Riba, numero 2 a les eleccions europees: «Quan una dona entra en la política, canvia la dona. Quan moltes dones entren en la política,canvia la política.» I així ho hem demostrat des d'Esquerra Republicana treballant dia rere dia per la igualtat de gènere en tots els àmbits i a tots els nivells.

I acabo amb una cita de Simone de Beauvoir que, amb tots els esdeveniments dels darrers mesos, encara ha cobrat més valor:

Hem de romandre sempre vigilants, perquè serà prou qualsevol crisi política o econòmica perquè els drets de les dones siguen novament qüestionats».