Pàgines

Articles en llengua catalana i romanesa


8 d’abril del 2019

Dinar de la República 2019

Gio Ciupag.- Companyes i companys. Estem vivint un moment històric molt important. Som la gent del segle XXI: amb presos polítics i exiliats. Som testimoni del judici a la democràcia i de la pèrdua constant de drets. I també del retrocés democràtic que sacseja Europa, que és conseqüència de la perillosa pujada de la dreta, de la extrema dreta i de les nefastes polítiques de migració.

Companyes, des d'aquí llanço un advertiment que m'hagués agradat no haver de fer mai: el feixisme torna a treure el nas arreu. I com a bolets a la tardor fa créixer forces organitzades que no tenen ni por ni vergonya d'exhibir-se amb impunitat pels carrers: amb consignes masclistes, xenòfobes, racistes i homòfobes... Van amb el discurs fàcil i ranci dels que encara creuen en la puresa de la raça i en la "Una grande y libre". Són els mateixos que rebutgen la diversitat, i la pluriculturalitat, i han passat del discurs “Yo no soy racista pero..” al discurs victimista del tipus “genocidi blanc” o “els hi solucionem la vida”.

Allà on ells veuen el problema, nosaltres veiem la riquesa. Perquè un país pluricultural, és un país ric. Perquè som terra d'acollida i així ho manifestem: sentint-nos orgullosos de totes i cadascuna de les cultures que formen la nostra societat.

Volem que tothom pugui gaudir de la plena ciutadania, tinguin l'origen que tinguin. Gaudir de tots els drets que son inherents a la persona, per la seva condició de persona i no depenent del lloc on hagi nascut o del color de la pell.

I tot això, companyes, passa per una lluita compartida en defensa de la democràcia. La lluita per la República, on tots sumem i on tothom és imprescindible. La unitat d'acció en la lluita contra el feixisme, perquè avui va per nosaltres però demà pot anar per qualsevol altra cosa.

No defallirem. Defensem el que els nostres presidents Macià i Companys ens van deixar com a llegat: Una República que es construeix des de baix i des de l'esquerra!

Al feixisme l'hi diem ben alt i clar: NO PASSARAN!!