Pàgines

Articles en llengua catalana i romanesa


28 de juliol del 2016

Una vilafranquina d’origen romanès ha participat al llibre Amb el català, fem pinya!

🇷🇴
Font: PTV. Editada conjuntament entre la Plataforma per la Llengua, la Fundació Carulla i la Generalitat, Amb el català, fem pinya! vol demostrar la importància del català com a llengua comuna.

La publicació recull 14 experiències vitals sobre el procés d’arrelament a la nostra societat, en el qual la llengua catalana hi ha tingut un paper vertebrador com a llengua pròpia. Una d’elles és la vilafranquina Georgiana Ciupag d’origen romanès, que ha volgut participar per posar en valor el paper de les associacions que faciliten l’aprenentatge de la llengua i el procés d’arrelament.

En el seu testimoni, la Georgina explica el descobriment de la gralla i com es converteix en grallera, així com el descobriment dels castells.

La Georgiana Ciupag porta 9 anys a Catalunya i en fa 5 que parla català.

Cadascun dels 14 relats s’ha traduït a les llengües maternes dels entrevistats, de manera que la lectura general ofereix un tast de la diversitat lingüística que forma part del nostre país. A banda del català, el llibre inclou 7 llengües més, que són l’àrab, el romanès, l’anglès, el wòlof, el mandika, el francès i el castellà.

La presentació de la publicació Amb el català, fem pinya! ha tingut lloc aquesta setmana, al Centre Excursionista de Terrassa, amb la participació d’alguns dels testimonis, com la vilafranquina Georgiana Ciupag.

ENLLAÇ A L'ARTICLE ORIGINAL:
https://www.rtvvilafranca.cat/2016/07/vilafranquina-dorigen-romanes-ha-participat-llibre-catala-pinya/


_______ _
O vilafranquină de origine română, una din protagonistii cartii "Amb el català fem pinya”

PTV. Publicat intre Plataforma per la Llengua (Plataforma pentru Limba), Fundatia Carulla si Generalitat, “Amb el català fem pinya” vrea sa dovedeasca importanta limbii catalane ca limba comuna.

Publicația include 14 experiențe vitale cu privire la procesul de înrădăcinare în societatea noastră, în care limba catalană a avut un rol unificator ca o limbă proprie. Una dintre ele este Georgiana Ciupag din Vilafranca, de origine română, care a dorit să participe pentru a pune în valoare rolul asociațiilor care facilitează învățarea limbii și procesul de înrădăcinare.

În mărturia sa, Georgiana explică descoperirea instrumentului musical, gralla și devine grallera, precum și descoperirea castelelor humane.

Georgiana Ciupag locuieste de 9 ani în Catalunya și are 5 ani de cand vorbește catalană.

Fiecare din cele 14 povestiri scurte a fost traduse în limbile native ale celor intervievați, astfel încât lectura generală oferă un gust al diversității lingvistice care face parte din țara noastră. În plus față de catalană, cartea include 7 limbi, care sunt arabă, română, engleză, wolof, mandika, franceză și spaniolă.

Prezentarea cartii “Amb el català fem pinya” a avut loc în această săptămână, la centrul Excursionista de Terrassa, cu participarea unora dintre martori, precum Georgiana Ciupag.